Sang er en gave vi kan give til vores børn

Hvis I som forældre, pædagoger eller dagplejere har sunget for jeres børn, ved I allerede, at børnene er fuldkommen ligeglade med, om teknikken er helt i orden og der er fod på fraseringerne. Det er alt muligt andet der er på færde, når det lille barn insisterer på, at I synger Mariehønen Evigglad for femte gang i træk, eller når det er utænkeligt at lægge sig til at sove, uden at have sunget Bjørnen Bjørns godnatsang.

Det er nærværet, trygheden i det genkendelige, succesoplevelserne når rimene og rytmerne er en genvej til at mestre sproget og hundredevis af andre facetter, der tilsammen gør sang til noget, som næsten alle børn reagerer på med glæde og nysgerrighed.

Med Sangglad iværksætter Sangens Hus den hidtil største samlede indsats for sang på børneområdet.

Sang kan noget særligt

Sang og musik er naturlige udtryksformer, der skaber glæde, energi og fællesskab for alle børn, og som tilmed har dokumenteret positive sideeffekter på en lang række områder fra indlærings- og koncentrationsevne til sociale kompetencer. Sang og at synge sammen knytter bånd mellem børn og voksne og bygger bro mellem generationer. Det åbner for oplevelser, refleksion, samhørighed og kulturel forståelse i forhold til traditioner, højtider, historie og fælles oplevelser.

Overordnet finder man, at børn, som regelmæssigt synger

 • Får et mere positivt billede af sig selv og relationen til andre
 • Styrker motorik og koordineringsevne – især når sang kobles med fagter, klap mv.
 • Udvikler sprog hurtigere (flere ord) og bedre (udtale)
 • Får mere lyst til at bruge sproget selvstændigt
 • Får en oplevelse af at kunne lære
 • Bliver bedre til at rumme egne frustrationer, vente og tage tur
 • Får en mere udviklet rumlig intelligens
 • Får en bedre koncentrationsevne
 • Får et større kognitivt overskud
 • Bliver mere tolerant
 • Bliver bedre til at styre egen stemme

 

Læs også: 5 gode grunde til at synge med børn

Børn der synger får et mere positivt billede af sig selv og deres relation til andre

Ny stærk faglighed og varig forandring

Sang og musik understøtter den pædagogiske faglighed og inddrager arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan. Sangglad Mini er udvikling i praksis: på gulvet sammen med de små børn og deres voksne. Vi tror på, at glade stemmer + åbne sangfællesskaber + stærk sangfaglighed = varige forandringer.

Børnehaver, vuggestuer og dagplejere der vælger at være med i Sangglad har på forhånd besluttet sig for, at de vil skabe en langtidsholdbar sangkultur. I samarbejde med en sangkonsulent fra Sangens Hus arbejder hele personale- eller dagplejegruppen på at forankre nye færdigheder og viden, så man ved projektperiodens afslutning kan forsætte sin sangprofil ved egen kraft.

Sangglad sangkonsulenter giver med den styrkede pædagogiske læreplan, deres sangpædagogiske faglighed og viden om daginstitutionernes dagligdag helhedsorienteret sparring med fokus på den enkelte dagpleje-, personale- og børnegruppe.

Find en Sangglad børnehave, vuggestue eller dagplejer

Find en Sangglad børnehave, vuggestue eller dagpleje

Med Sangglad er hundredvis af børnehaver, vuggestuer og dagplejer over hele landet i gang med den mest omfattende indsats, der hidtil er gjort for sang på småbørnsområdet. Måske er dit barns institution en af dem. Eller måske kunne du tænke dig at vælge en Sangglad institution til dit barn.

Vi opdaterer løbende et kort med deltagende børnehaver, vuggestuer, vuggestuegrupper, dagplejere og familiegrupper, efterhånden som de træder ind i projektet.

Sangglad mini – en udvidelse af Sangglad

Sangglad Mini er en udvidelse af Sangglad børnehave som startede i 2015. I august 2020 begynder de første Sangglad Mini forløb. Er din børnehave, vuggestue eller dagplejer ikke allerede en del af Sangglad, kan I blive en del af projektet og være med til at etablere endnu bedre muligheder for mere sang for de yngste.

Kontakt projektleder Lasse Skovgaard, og hør mere om mulighederne.

Find kontaktoplysninger her.

Inspiration

Her på siden deler vi inspiration og materiale med jer, der har lyst til at synge (mere) med jeres børn derhjemme. Gå til siden ‘Inspiration’ eller klik på de fire links nedenfor.